Onvergetelijk vrijwilligerswerk in het buitenland

Wim Collin


Vides Kort Weg Brazilië - zomer 2014


* Wat was het hoogtepunt van jouw internationale ervaring?

Het hoogtepunt van de reis was – uiteraard – het afsluitende weekend in Guiratinga. Op onze kousenvoeten hadden we aan de zuster gevraagd of we opnieuw mochten gaan zwemmen in de Moreninha. Dat is een soort subtropisch zwemparadijs maar dan in het echt. Gewoon met dammen in de plaatselijke rivier. Daar trokken we met de oudsten naartoe om een hele namiddag te zwemmen en te ploeteren. Om mee te kunnen gaan, spijbelden sommigen van school of kregen ze van de directie verlof om mee te gaan. Dat zijn dingen die blijkbaar alleen maar in Brazilië kunnen. De twee dagen die daarop volgden, bleven de oudsten ook slapen in het Centrum. Dat doen ze alleen als er monitoren van buitenaf zijn. Schitterend gespeeld in het donker met fluorescerende bandjes, maar de nacht was zeer kort.


* Wat vond je het grootste cultuurverschil?

Er zijn veel cultuurverschillen, zoals waarschijnlijk overal ter wereld. Het eten, de kleding en kledingvoorschriften, het opstaan – om 6 uur begint het leven ginder al – en het feesten. Bij de Engelse les die ‘s avonds door de anderen gegeven werd, was er een probleem met woorden doorhalen. Doorstrepen als je iets fout geschreven hebt, kan blijkbaar niet. Je moet dan helemaal opnieuw beginnen. Meesters en juffen zetten, in het ene schrift dat de kinderen hebben om alles in op te schrijven wat ze in school zien, ook niet 'goed gedaan' of 'flink zo' maar gewoon een stempel met hun naam. Maar voor de rest: het was de tweede keer, dus zo opvallend waren de verschillen niet meer.


* Hoe was Don Bosco aanwezig bij jouw project?

In het centrum was Don Bosco natuurlijk helemaal aanwezig. Dom Bosco is dat in het Portugees. En op het einde kwamen we hem nog eens tegen toen we in Brasilia, de hoofdstad, op bezoek waren. Don Bosco heeft een droom gehad over een nieuwe stad in het midden van Latijns-Amerika. Heel veel dingen, wijken, gebouwen, pizzeria's, garages en noem maar op hebben in Brasilia de naam Dom Bosco gekregen. Uiteraard zijn er ook wat kerken en monumenten die zijn naam dragen. Straten niet, want dat gaat daar allemaal met letters en nummers.


* Had je tijdens jouw verblijf in het buitenland een moeilijk moment of heimwee?

Ik heb alleen heimwee om volgend jaar terug te kunnen gaan. Voor het project ginder bij de kinderen en jongeren in Guiratinga. En ook omdat er nog zoveel te zien is in dat geweldig mooie land dat zo groot is als Europa. Vorig jaar bij het vertrek was de vraag of ik nog eens zou teruggaan en of de mogelijkheid zich zou aandienen. Dit jaar is de vraag: wanneer ga ik terug? Teruggaan doen we zeker.


* Waar vond je het mooiste plekje?

Dat is een haast onmogelijke vraag. Er zijn zoveel mooie plaatsen. Eerst en vooral is er de bruisende stad Rio de Janeiro waar we op bezoek gingen bij de vrienden van afgelopen jaar op de Wereldjongerendagen. Er is daar zoveel te zien en zoveel te genieten op het strand van Copacabana en Ipanema, de historische binnenstad. Dan is er de stad Brasilia waar we een kleine tussenstop maakten voor we terug naar België kwamen. Gigantisch modern was het daar, en we hadden tijd te kort om er met volle teugen van te genieten. Trendy jeugdherberg, vriendelijke mensen. Maar het mooist van al was de Fazenda Disneylandia, waar onze begeleidende zuster ons mee naartoe nam als toetje en als bedanking voor het geleverde werk. Het is een plaats in het midden van niets. Na een twintigtal kilometer over onverharde wegen die alsmaar kleiner en smaller worden, kwamen we in een oase van rust. Het zag eruit als de Market Dome in Erperheide, met een zwembad van waaruit je zo'n 40 kilometer ver kon kijken, een bar in het zwembad en gigantisch veel en lekker eten.


*  Kun je een grappige anekdote vertellen?

Op een bepaald ogenblik namen we de bus met z'n drieën. De prijs voor een ticketje was 1,75 reais. De mevrouw die ons geld moest teruggeven, slaagde er maar niet in om dat bedrag te vermenigvuldigen met drie, zelfs niet met haar rekenmachine. Met het schaamrood op de wangen heeft ze dan zomaar wat geld teruggegeven.

Vides

Brusselstraat 289 - 1702 Groot-Bijgaarden

0473 40 55 28

info@vides.be


BE36 7360 4182 8181   - KREDBEBB