Onvergetelijk vrijwilligerswerk in het buitenland

  1. Omdat je dan had kunnen proeven van de lekkere Braziliaanse specialiteiten zoals rijst met bruine bonen, overheerlijke stukjes kip, goudgele mango, gebakken banaan, échte dulce de leche en de duizend en een verschrikkelijk lekkere vruchtensapjes die voor ons ter plaatse werden bereid. Om nog maar te zwijgen over een ijsgekoelde dorstlessende caipirinha die nergens ter wereld zo goed smaakt als in Brazilië zelf.


  1. Omdat je dan mee op bezoek had kunnen gaan bij de Bororo en Xavantes om naar hun levensverhaal te luisteren. En dan had je kunnen ontdekken dat stammen die tot een paar decennia geleden nog diep in de Amazone verborgen leefden het niet zo gemakkelijk hebben in een maatschappij die alleen maar voortraast en steeds weer bezorgd is om details.


  1. Omdat je dan samen met ons had kunnen genieten van de grenzeloze gastvrijheid die de Brazilianen aan de dag leggen. Niets is hen te veel, tijd hebben ze of maken ze. Ze komen je tegen op straat en nemen je mee naar huis. Als je dat wil, komen ze 's nachts een serenade zingen voor je raam om te zeggen dat ze blij zijn dat je er bent. En ze wachten op je op de hoek van de straat, gewoon om met je te kunnen praten.


  1. Omdat je dan had kunnen meedansen op de opzwepende melodieën die door de plaatselijke carnavalsgroep speciaal voor ons ten berde werden gebracht. Of in volledige traditionele klederdracht, bloemenrok en pofblouse voor de dames, jeansbroek, geruit hemd en strooien hoed (desnoods met geschminkte baard) voor de heren, had kunnen meedansen in de quadrillha, één van de vele traditionele dansen van de Mato Grosso.


  1. Omdat je dan je tenen in het mulle zachte zand van Copacabana kon steken, je je kon laten overdonderen door de sneeuwwitte golven van de zee en had kunnen genieten van de brandende zon. Of je had je bijdrage kunnen leveren bij het entertainment tijdens de zeven uur durende wachttijd in de rij voor de Christo Redentor op de Corcovado, om ten slotte deel te nemen aan de sjiekste fotoshoot ever.


  1. Omdat je dan ook had kunnen luisteren naar de inspirerende woorden die hij tot de jongeren sprak op het strand en die een opkikker en een hart onder de riem waren voor elke mens van goede wil. 'Jij en ik zijn het startpunt van de verandering in de wereld!' En kunnen die oude verhalen uit het Evangelie ons daarbij niet helpen?


  1. Omdat je dan deel had kunnen uitmaken van een fantastisch elftal dat niet kon voetballen maar uitblonk in het zwemmen. En omdat je mee een gouden plaat had gekregen omdat we samen geweldig meerstemmig zongen als de familie Von Trapp. Of alleen al om je hart te laten veroveren door een betoverend land.

Tien redenen waarom je wel had moeten meegaan naar de Wereldjongerendagen Guiratinga – Rio de Janeiro – Brazilië door Wim Collin


  1. Omdat je dan al je speelpleinskills had kunnen inzetten in het Centro Pastoral en Juvenil, waar we een hele tijd verbleven en waar we kinderen, klein en groot, een paar fantastische weken hebben bezorgd. Met een speluitleg die het midden hield tussen gebarentaal, voordoen en gebrekkig Portugees. Omdat er niets zo leuk is als knutselen op de trap, zitvoetbal spelen in de verzengende hitte, de speelplaats kleuren met krijt, uren biggelen of slacklinen of gewoon als moni-klimrek dienen.  1. Omdat je dan had gezien hoe onze nieuwe paus Franciscus zich met zijn boekentaske in de hand door Rio de Janeiro begaf en het veiligheidsadvies van Buitenlandse Zaken aan zijn laars lapte dat zegt dat je niet in het donker op het strand mag wandelen. (We liepen er met zo'n 3 miljoen!) Je had dan kunnen zien dat de paus niet in een ivoren toren woont, maar dat hij 'mate' dronk (Latijns-Amerikaanse thee), voetbaltruitjes uitwisselde, djembé speelde en eenvoudige preken hield.


  1. Omdat je dan, net als wij, de betekenis van het woord 'saudade' (sawˈdadʒi (it.wikipedia.org/wiki/Aiuto:IPA)) zou begrijpen. Dat is een Portugees woord dat onvertaalbaar is volgens de mensen die het kunnen weten, omdat het met een bepaald gevoel te maken heeft dat heel moeilijk onder woorden te brengen is. Wij weten het, wij voelen het. Het heeft iets weg van heimwee en liefde, geluk en verdriet om iets en iemand die er niet meer is en naar wie je hopeloos en eindeloos terugverlangt.


Vides

Brusselstraat 289 - 1702 Groot-Bijgaarden

0473 40 55 28

info@vides.be


BE36 7360 4182 8181   - KREDBEBB