Onvergetelijk vrijwilligerswerk in het buitenland

Blogberichten van Vides Mexico 2015

We zijn goed aangekomen in Mexico DF. Enkel Sofie haar slaapzak is losgekomen van haar bagaje en verloren gegaan …


Nadat we onze centen aan een top wisselkoers hebben gewisseld (1euro-18pesos), namen we een goekope taxi naar de zusters waar we met open armen werden ontvangen door de lieve Sor Imelda. De stad bezoeken hebben we nu al twee dagen op rij gedaan onder de vleugels van Andres, een 21-jarige Mexicaanse student die zijn Engels wil oefenen en ons zo de mooiste toeristische plekken laat zien. Het weer is aangenaam, niet te drukkend warm, mar warm genoeg om in t-shirt rond te lopen en toch ook al warm genoeg om de witte Seraphine helemaal rood te maken. Het eten is heel lekker, voorlopig kunnen we de tacos en de bonen nog helemaal niet beu. Vanavond nemen we de bus die ons naar Tuxla zal brengen, dar zullen we morgenochtend aankomen. De busreis wordt geschat op 12 uur … In Tuxla zullen we dan in het ruim van een pick-up kruipen die ons in 4 uur tijd naar Ocotepec zal brengen. Hier in MexicoDF is de internetverbinding nog redelijk goed, vandaar nog dit blogbericht zodat iedereen weet dat we het wel stellen en het helemaal naar onze zin hebben. Hopelijk is de verbinding in Ocotepec even goed zodat we af en toe nog eens verslag kunnen uitbrengen. Aan de ouders: het is hier zo leuk dat we jullie zelfs nog niet missen, behalve Dorien misschien, die had haar mama in de valies meegenomen als het kon. Maar geen zorgen mama van Dorien, ze is in goede handen bij ons :)


Nu moet ik afsluiten want ze verwachten mij aan het ontbijt. hasta la próxima vez.


Benjamin Vermeir (and the ladies) - 5 juli 2015


Vides

Brusselstraat 289 - 1702 Groot-Bijgaarden

0473 40 55 28

info@vides.be


BE36 7360 4182 8181   - KREDBEBB


Een afsluitend blogberichtje,


Ondertussen zijn wij enkele dagen thuis, ik hoor u al denken: “Nu al?!” Inderdaad, nu al … helaas hebben wij onze reis vroegtijdig moeten stopzetten.

Omdat het merendeel van onze groep ernstig ziek was geworden (Charlotte en Benjamin hebben vermoedelijk het chinkungunya-virus opgelopen dat overdraagbaar is door muggen en de anderen,

buiten de ijzersterke Dorien (es una chica fuerte!!), hadden ernstige en minder ernstige buikklachten.)

en omdat er een chinkungunya-epidemie heerst in chiapas, hebben wij samen met de verzekering het zware besluit moeten nemen ons te laten repatriëren.


Dit is een droeve boodschap, omdat wij onze reis niet hebben kunnen afwerken en omdat wij niet het gevoel hebben volledig ons project voltooid te hebben …


Maar … veiligheid boven alles …


Bovendien, en ik spreek nu minstens uit eigen naam, zou ik de ervaring voor geen geld van de wereld willen gemist hebben, ook al was ze korter dan gepland en in mineur geëindigd.


Ik zal nooit vergeten wat ik allemaal heb meegemaakt deze zomer in Mexico en wat ik er van zal meedragen:


*De blije kinderen die overgelukkig waren met de aandacht die ze van ons kregen en de dankbaarheid die je voelt voor wat je doet.

*Hoe ik zelf enorm gegroeid ben als animator.

*Capitan Barbarossa en Bobette Esponja, Muis en Olifant, Yes Sir Yes!!

*Liefde, voor Mexico, voor de kinderen, voor elkaar, voor mensen in slechtere omstandigheden dan wijzelf.

*De lieve, bezorgde zusters.

*De interessante religieus getinte discussies en gesprekken met Zr Lies, we zijn het eens over het feit dat we het nooit helemaal eens zullen zijn ;) .

*Het blijvende beklijvende gevoel na de confrontatie met grote armoede en plaatselijke problematieken.

*De protesten tegen de corruptie.

*jammen met pepe en chai

*Dorien in Mexicaanse stijl de verjaardag van haar leven geven

*Zr Lies en Dorien een slagroomtaart-masker geven

*Het thuiskomen en een heel dubbel gevoel bij luxe voelen, enerzijds blij zijn met kleine dingen waar je vroeger nooit bij stilstond, anderzijds moeite hebben met het feit dat je de mensen daar diezelfde luxe niet kan geven.

*Jezelf erop betrappen af en toe Hannah Montana / Miley Cyrus – liedjes te neuriën/zingen/luisteren …

*Het maken van stro-mopjes missen.

*Nieuwe vrienden: dankjulliewel Dorien, Charlotte, Séraphine, Sofie, Zr Lies, Sor Imelda, Sor José, Sor Margharita, Sor Luz, Yessica, Pepe, Chai, Bryan, Nereida, Marie-Carmen, Andres, en nog zoveel mensen die ik nu even vergeet …

*Mooie en fijne avondwoordjes zoals het hartendoosje.

*Meer en beter nadenken over ontwikkelingshulp, ik ben me zeer bewust van het feit dat wat we gedaan hebben maar een hele kleine druppel op een hele hete plaat is, maar vele druppels vullen een emmer …

*Het fijne gevoel te weten dat dankzij al onze bijeengezamelde sponsorcenten de kinderen een jaarlang kunnen ontbijten en zonder honger aan de schooldag kunnen beginnen.

*Girls hit your hallelujah (whoo!) Girls hit your hallelujah (whoo!) Girls hit your hallelujah (whoo!)’Cause Uptown Funk gon’ give it to you’Cause Uptown Funk gon’ give it to you’Cause Uptown Funk gon’ give it to you Saturday night and we’re in the spot Don’t believe me, just watch (whoohooooohooooo!!!)

*De cucarachas en tarantula die Dorien en Charlotte meerdere hartaanvallen bezorgden, waardoor zij plots gilden en zo iedereen een hartaanval deden krijgen

*De sprankelende sterrenhemel in al even sprankelend gezelschap.

*…

*…

*… te veel om allemaal te kunnen neerschrijven


Het was kort … te kort … veel te kort … maar krachtig, heel krachtig.

Ooit zien ze me daar weer …


Met deze positieve noot wil ik het blogbericht afsluiten,


Nogmaals bedankt aan iedereen die mede heeft mogelijkgemaakt dat wij deze ervaring hebben kunnen opdoen!


Benjamin Vermeir - 30 juli 2015

Alle lotuskoekjes zijn verkocht – de spaarpotten zijn opgehaald en omgewisseld – het sponsorgeld is verzameld

– het sponsormateriaal is verzameld – de cursus is geschreven (IN HET SPAANS!) – het spelmateriaal zal goed terecht komen – de rugzakken gevuld – de geesten geopend – het Spaans in meer en mindere mate ingeoefend –

wij hebben er zin in!


Het wordt een onwaarschijnlijk waanzinnig nieuw advontuur! :)

Hopelijk komen we moe maar voldaan terug op 4 augustus,

Wij zeggen jullie geen vaarwel, noch tot ziens, maar wel: adios y hasta la proxima vez!


Wie ons wil uitzwaaien kan dat komen doen tussen 16u en 17u deze namiddag (2juli) te Zaventem-luchthaven, afspraak aan de starbucks :) Ocotepec in, exit België


Benjamin Vermeir - 2 juli 2015

Holahola,


Eindelijk wifi op ons tripje naar san Cristobal. Wat een mooi stadje!


De eerste week speelplein en een dag animatorcursus waren fantastisch. Al die lachende gezichtjes maken alles de moeite waard.


De armoede in Ocotepec en zeker in de communidades raakt ons zeer diep, dus het doet deugd om even de toerist uit te hangen.


Drie dagen geleden vierde ik mijn verjaardag op een echt Mexicaanse manier. ‘s Morgens om zes uur brachten Benjamin en onze twee mexicaanse compañeros een verjaardags-serenade op gitaar. Daarna werd ik geblindoekt naar de speelplaats geleid waar ik verast werd door twee koude emmers water over me heen. ‘s Middags stond er een prachtige sprankelende roze taart voor mij klaar. Naar de typische Mexicaanse gewoontes moest ik een hap nemen uit de taart. Wat ik echter niet wist, was dat er iemand klaar stond om me met mijn gezicht in de taart te duwen, tja… Ik was wel super blij met de typische verjaardag en mijn leuk cadeautje.


Vandaag is onze allerliefste zr Lies jarig, maar het grote feest is morgen, want vandaag zijn we op uitstap.


Charlotte heeft net een aanzoek gekregen van een knappe aanbidder en heeft besloten om hier te blijven…we zullen je missen Charlotje!!!   ;-)


Hopelijk kunnen we snel nog eens iets posten.


Heel veel groetjes van ons allemaal,

Dorien en de bende - 12 juli 2015